fbpx

האם בזק תהפוך שוב למונופול?

האם בזק תהפוך שוב למונפול?
מאת: חן זהר - כתבת צרכנות ותקשורת 26.10.2020

כולנו זוכרים את הימים בהם היו מגיעים אלינו חשבונות טלפון ואינטרנט גבוהים.

 

עם כניסת הסלולר לחיינו, התעצמו החשבונות אף יותר, ובנוגע לכמה כסף שילמנו אז על שירותי אינטרנט? בזה אף אחד לא רוצה להיזכר. מאז שנכנסו לשוק התקשורת ספקיות כמו סלקום, פרטנר, אינטרנט רימון, ושאר חברות – ירדו מחירי שירותי אינטרנט באופן משמעותי וכיום אפשר לבחור חבילות אינטרנט משתלמות במיוחד.

 

אבל ביום שישי האחרון הכריז משרד התקשורת הישראלי על אופציה לביטול ההפרדה בין ספק אינטרנט לספקי תשתית: מה שיגרום לחברות תקשורת קטנות לצאת מהמשחק ולחברת בזק להעפיל על המתחרות.

 

אז מה יהיה?

 

ביטול ההפרדה בין ספקי אינטרנט לספקי תשתית – איך זה משפיע עלינו?

מי שטרם הבין מדוע חשבונות שירותי התקשורת שלנו ירדו משמעותית, כדאי שידע כי בשל הפרדה של ספק אינטרנט מספק התשתית: יכולים הצרכנים לבצע בחירה בין חברות ובכך לאפשר קיום תחרות, מה שתמיד מוזיל מחירים. כעת ההפרדה הזאת עומדת בפני איום של משרד התקשורת.

 

הפגנה של עובדי בנק בינלאומי השבוע אשר מחו על ביטול ההפרדה ההיסטורית – גרמה לרבים להבין כי הצעד הזה לאו דווקא יטיב עם צרכן הקצה ועם הכלכלה.

על פי מומחים ביטול כזה אמנם אמור להקל על צרכנים מקשיים בירוקרטיים בעת בחירת חבילת אינטרנט המורכבת מספק תשתית וספקית אינטרנט – אבל המהלך עלול גם למחוק חברות קטנות כמו בזק בינלאומי המציעה חבילות משתלמות ללקוחות.

 

המהלך יעודד מכירת אינטרנט באפון אחיד של ספק + תשתית בזמן שבזק תפעיל את תשתית הסיבים האופטיים שברשותה ובכך תחזור לשלוט על שוק התקשורת, כמו בימים רחוקים ונשכחים.

 

כדי להבין את החשש של חברות גדולות וקטנות בשוק התקשורת חשוב לדעת שהחל משנת -2015 צרכנים יכולים להתחבר לאינטרנט בשירות של ספק+תשתית דרך ספקיות אינטרנט, כך שמחירים של שירותים אלה הוזלו משמעותית!

 

בשל כך ישנה סכנה כי מהלך של ביטול ההפרדה בין ספק האינטרנט לספק תשתית – ימחק את החברות מהן צרכנים מקבלים שירותי אינטרנט ותשתית במחיר נוח.

 

האם בזק תהפוך שוב למונפול?

 

החברות הקטנות לא מוותרות

עקב ההחלטה של משרד התקשורת על מהלך של ביטול ההפרדה, ראשי עובדים בבזק בינלאומי וראשי חברות הגיבו תוך תמיהה על ההחלטה.
יו"ר ועדי העובדים של בזק בינלאומי מסביר כי החלטה כזאת תהיה 'מכת מוות' לספקיות האינטרנט ולעובדים שנמצאים בסכנת פיטורים עקב ההחלטה.

 

מסתבר שהחברות היציבות ביותר כמו סלקום, פרטנר, ובזק בינלאומי לא יחזיקו מעמד תחת הביטול, מה שיגרום לבזק לשוב ולהיות מונופול. עם זאת חברות כמו פרטנר וסלקום שמניחות סיבים אופטיים לאינטרנט מהיר במיוחד: עדיין חזקות ויציבות, מה שמותיר להן כוח גדול ולצרכנים את האופציה לבחור חבילות אינטרנט ולהוזיל מחירים.

 

כאן נכנסים לתמונה האחוזים של הסיבים האופטיים שכל חברה מחזיקה בהם, בעוד שבזק שכנראה תפעיל את הסיבים האופטיים שלה ותפעל כדי להחזיק ביותר תשתיות ובכך לכבוש את השוק מחדש.

 

גם פרופסורים שמייעצים לחברות התקשורת תמהו על ההחלטה וטענו כי 'ישראל מחבקת אל בזק ותומכת בחזרתה להיות מונופול, בעוד שהרפורמה שהתרחשה ב12 השנים האחרונות בשוק התקשורת נועדה להקטין את הכוח של חברות שהיו במשך שנים מונופול.

 

המומחים טוענים שהמהלך שישנה את הסדר בדברים כפי שהם כיום יגרום למחיקה של ספקיות אינטרנט קטנות שמוזילות תעריפי אינטרנט וסלולר.

 

ומה לגבי המחיר חבילות אינטרנט וסלולר?

חבילות אינטרנט וסלולר עדיין זמינות לבחירה תוך השוואת מחירי סלולר בעזרת אתרי אינטרנט ייעודיים.

 

עד שיגיע היום שההכרעה תינתן, יכנסו אל שוק התקשרות עוד ועוד חברות קטנות שיוזילו מחירים. כעת המחאה של ראשי החברות בעיצומה ורוב הסיכויים שהרצון לבטל את ההפרדה בין ספק לתשתית יעלם מעולם התקשורת ובזק תתפשר ותגיע להסכמים אחרים שיספקו לחברה הענקית את לטרת הבשר שלה.

איזה שירות ברצונך להשוות?

מאמרים נוספים
סלולר השוואת מחירים
מחזיקים בטלפון נייד? מעוניינים להוזיל בצורה ניכרת את הוצאות התקשורת...
כיצד נשפר את שיחת ה- WIFI בפעולות פשוטות ונימנע משיחת ווידאו מקרטעת? המדריך המלא
במצב שבו קיימת מגיפת הקורונה, רבים עובדים מהבית, אך מצד...
סטרימרים מומלצים
אם לפני כמה שנים המילה סטרימר לא הייתה מוכרת לכם,...
אינטרנט סיבים אופטיים בית פרטי – דגשים שצריך להכיר
אם בעבר רק בנייני מגורים יכלו ליהנות מכל היתרונות של...

    הצטרפות למגזין מבצעים והטבות מאתר משתלם לי

    מעוניינים להתעדכן לפני כולם? הרשמו עכשיו!

    ייעוץ חינם